Hoe het begon

Hoe het begon

Onder inpuls van de toenmalige Jeugd-, sport- en Cultuurraad, en de dynamische inzet van Patrik Hombecq, werd in 1981-1982 een toneelvereniging opgericht in onze gemeente. Via diverse oproepen in een aantal kranten en de Cultuurkrant werd er gezorgd voor de nodige spelers en medewerkers.

Carine Mahieu, lid van de Koningklijke rederijkskamer "Kunst en Eendracht Waregem", werd bereid gevonden de regie voor haar rekening te nemen. Het definitieve startschot voor de nieuwe toneelvereniging was gegeven en in 1983 werd in de parochiezaal van de deelgemeente Elsegem een eerste vertoning georganiseerd...

"En zo begon het" was de titel vann het eerste stuk..., zeer toepasselijk trouwens. Pas eind 1983 werd een naam gekozen voor de vereniging en het "tsoefleurke" was geboren.

Na twee opvoeringen van "En zo begon het" wou men hetzelfde toneelstuk ook in de deelgemeente Wortegem opvoeren. Yvan Van Dorpe stelde daarvoor zijn garage ter beschikking en hadden we meteen een peter en beschermengel die prompt tot erevoorzitter werd benoemd en die het nu nog steeds is.

Patrik Hombecq, die inmiddels het voorzitterschap zou waarnemen, kon rekenen op de steun van een aantal goede medewerkers om de vereniging verder uit te bouwen.

Ruim tien jaar later werd Patrik, op eigen verzoek, afgelost omdat hij het wat rustiger aan wou doen, maar staat nog steeds klaar om te helpen.

Daniel Baert nam in 1992 het roer over en gaf op in 2007 de fakkel op zijn beurt door aan onze huidige voorzitter Geert Vervaeck.

Luc Clepckens was tot 2014 onze vaste huisregisseur en nam maar liefst 20 producties voor zijn rekening.

Zowel 1986 als 2006 kunnen we beschouwen als een "topjaar". In 1986 werd on vijfjarig bestaan gevierd met de opvoering van het "Recht van de sterkste" van Cyriel Buysse, en in 2006 zorgde een opvoering van drie eenakters voor een gepaste viering van 25 jaar "tsoefleurke".

In 2016 vierden we ons 35-jarig bestaan met de klassieker "De paradijsvogels".